Σερβίς στο Τένις

Στο τένις, αναμφίβολα το πιο σημαντικό χτύπημα είναι το σερβίς (service), καθώς κάθε πόντος στο παιχνίδι ξεκινάει με τον έναν παίκτη στο σερβίς και έναν στην υποδοχή. Αν θέλετε να ασκήσετε πίεση στον αντίπαλό σας, ένα δυνατό και ακριβές σερβίς θα κάνει θαύματα στο παιχνίδι σας. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι το σερβίς είναι ένα από τα πιο απαιτητικά και τεχνικά δύσκολα χτυπήματα, όχι μόνο στο τένις, αλλά σε όλα τα αθλήματα.

Ένα αποτελεσματικό σερβίς δεν απαιτεί μόνο δύναμη και συντονισμό, απαιτεί επίσης τεχνική ικανότητα, τέλεια ευθυγράμμιση του σώματος, καλή γνώση του ίδιου του παιχνιδιού και σταθερότητα. Με απλά λόγια, το να σερβίρεις στο τένις δεν είναι εύκολο, και είναι λογικό οι νέοι παίκτες να δυσανασχετούν όταν έρχεται η στιγμή για σερβίς στην προπόνηση.

Ευτυχώς, έχουμε τη λύση. Παρακάτω είναι βήματα τα οποία, αν ακολουθηθούν σωστά, θα κάνουν το σερβίς ένα από τα πιο ισχυρά χτυπήματα στο παιχνίδι σας.

Λαβή για το Σερβίς

Η σωστή λαβή στο σερβις είναι υψίστης σημασίας! Είναι πολύ σημαντικό οι προπονητές να δείχνουν τη σωστή λαβή για το σερβις όσο πιο νωρίς γίνεται σε έναν καινούριο παίκτη, και να διορθωθεί η λάθος λαβή όσο το δυνατόν νωρίτερα σε έναν πιο έμπειρο.

Embed from Getty Images

Η σωστή λαβή για τα περισσότερα σερβίς είναι η Continental λαβή ή αλλιώς η λαβή “σφυρί”. Οποιαδήποτε άλλη λαβή για το σερβις θα ασκεί επιπλέον πίεση σε ώμο, αγκώνα και καρπό.

Θέση Προετοιμασίας

Στο σερβίς είναι βασικό να έχουμε μια ανοιχτή βάση για ισορροπία και να βρισκόμαστε πλάι στο φιλέ και όχι να το κοιτάμε (παράλληλα). Με αυτό το τρόπο μπορούμε να δώσουμε έμφαση στην περιστροφή του κορμού αργότερα στην κίνηση για ένα πιο αποτελεσματικό χτύπημα.

Θέση Χεριών

Embed from Getty Images

Μόλις σιγουρευτούμε ότι έχουμε σωστή θέση, περνάμε στη θέση των χεριών. Συνιστάμε, σε πιο αρχάριους παίκτες να ξεκινάνε, με το χέρι που έχει τη ρακέτα, πίσω από το κεφάλι τους με το κεφάλι της ρακέτας να κοιτάει το πίσω μέρος της κεφαλής.

Αυτό βοηθάει στο να σιγουρέψουμε ότι έχει ληφθεί η σωστή πλάγια θέση για την περιστροφή του κορμού κατά το χτύπημα.

Πέταγμα στο Σερβίς

Embed from Getty Images

Αμέσως μετά, έχει σειρά το πέταγμα της μπάλας. Ένα βήμα ζωτικής σημασίας, το πέταγμα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με εμάς, όχι πιο αριστερά και όχι πιο δεξιά, στα περισσότερα σερβις και λίγο μπροστά μας για να “πάμε” πάνω στην μπάλα με το σώμα μας και να καταλήξουμε λίγο πιο μπροστά από τη βασική γραμμή.

Σημείο επαφής

Embed from Getty Images

Έχουμε πετάξει την μπάλα και ετοιμαζόμαστε να χτυπήσουμε το σερβις μας. Τώρα, λόγο της λαβής που χρησιμοποιούμε, πριν φτάσουμε στο σημείο επαφής πρέπει να κάνουμε μια περιστροφή του καρπού προς τα μπροστά για να “χτυπήσουμε” την μπάλα από πίσω. Αν δεν το κάνουμε αυτό, λόγο της λαβής μας, θα “ξύσουμε” την μπάλα από το πλάι και το σερβίς μας θα μοιάζει πιο πολύ με Slice σερβις.

Follow-through ή Τελείωμα

Embed from Getty Images

Μόλις χτυπήσουμε την μπάλα και ξεκινήσουμε να κατεβάζουμε τη ρακέτα, λόγο της περιστροφής του κορμού μας, η ρακέτα θα πρέπει να φτάσει κάτω στο αντίθετο πόδι για το τελείωμα, η κίνηση αυτή μοιάζει με “υπόκλιση”.

Είναι πολύ σημαντικό μετά από κάθε σερβίς να επιστρέφουμε στο κεντρικό σημάδι (center mark) και να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο χτύπημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *